Med den digitale verden vi har været i længe, skulle man tro at de fleste bliver underholdt af konsol- og computerspil. Men brætspil har de seneste par år fået en opblomstring blandt både unge, voksne og børn.
I denne artikel giver vi dig nogle af de bedste brætspil lige nu!
Vi har primært kigget på de bedste brætspil til hele familien, så alle kan være med. Det vil sige at spillene spænder helt fra simple og hurtige spil, til mere avancerede strategi brætspil. Dermed svinger kompleksiteten også, da der er spil både til voksne og børn.
Azul er spillet hvor man skal indsamle farvestrålende fliser. I hver runder producerer fabrikkerne fliser og det handler om, mest effektivt at købe disse, så man kan danne en række på sin væg. Azul ligger lige nu numer 1 i kategorien “Abstrakt”, nummer 2 i kategorien “Familie” og nummer 43 på listen over de bedste brætspil på BoardGameGeek. Azul har også vundet intet mindre end 12 titler i hele verden, i 2018 og 2019.


En spillers tur
Når en spiller har tur, må man gøre én af to ting:
- Tage alle af en farve fra en rund fabrik og lægge resten i midten.
- Tage alle brikker af en farve fra midten, inkl. brikken med 1 på, hvis den er der.
Er man nødt til at fjerne flere brikker, end man kan sætte på samlerækken, falder de på gulvet og giver minuspoint.
Når alle brikker er fjernet fra fabrikker og midten , skal spillerne sætte fliser på væggen. Det gøres ved at spillerne overfører én brik, fra deres fulde samlerækker, til væggen. Man får 1 point pr. brik, og bonuspoint hvis de ligger i forlængelse af andre brikker.
Spillets afslutning
Når er spiller har samlet én hel række, er spillet slut. Pointene gøres op og vinderen er den med flest point. Azul er et af de bedste brætspil, da det er nemt at lære, men samtidig komplekst nok, til at give mange gode spil. Spillet kræver eftertænksomhed og planlægning, så de små grå sættes også i gang.
Azul er desuden kommet i flere varianter. Hvis du har lyst til at høre mere om dem, har vi vurderet alle spillene i denne artikel: Azul: Hvilket spil er bedst?
Wingspan
Wingspan er ikke blandt de bedste brætspil på grund af temaet. Det er det fordi spillet bare fungerer! I Wingspan gælder det om at samle fugle, æg og opnå bonusser, for til sidst at have flest point.
Hver spiller har sit eget bræt, for ens samling af fugle ligger. I brætspillet bliver samlingen løbende større og større og giver dermed mere mad, flere æg og mulighed for flere fugle.

Når en spiller har tur, må der gøres 1 af 4 ting, der alle afhænger af, hvor mange fugle man har i hver række.
- Spille en fugl fra hånden til brættet. Den koster mad og muligvis æg.
- Få fuglefoder – Der rulles med terningerne og man må så tages mad efter hvad terningerne viser
- Lægge æg – Antallet man er kommet til må puttes på de enkelte fugle
- Tage nye fuglekort
Når man tager gør en ting, aktivere man samtidig alle brune evner på fuglekort i rækken.
Efter 4 runder er spillet slut og der tælles point. Man får point for flere ting:
- Point fra fuglekort
- Bonuskort (missioner)
- Antallet af æg, gemte mad-brikker og underkort
- Udførte milepæle på det fælles bræt (uafgjorte deles)
Wingspan har vist sig at være et af årets bedste brætspil, og med god grund. Mekanikkerne i Wingspan er relativt nemme at forstå og bruge og spillet er bare hyggeligt og sjovt. Det fede er, at man opbygger sin flok af fugle og dermed får flere og flere muligheder som spillet skrider frem. Mens man spiller lær man samtidig lidt om fugle, hvor de lever, hvad de spiser og forskellige facts. På BoardGameGeek ligger Wingspan nummer 1 i kategorien Familiespil og i det store kapløb nummer 20.
Clever!
Synes du Yatzy handler lidt for meget om held? Så er Clever lige noget for dig! Spillet ligger lige nu nummer 12 i kategorien “Family” på BoardGameGeek.
Terningespillet er en form for avanceret Yatzy, hvor det gælder om, at opnå specielle kombinationer af terninger. Hver spiller har sin egen spilleplade, hvor tallene skal krydses af eller skrives på. De seks terninger er i forskellige farver, der passer til hvert deres område på spillepladen (pånær den hvide joker). Opnår man visse kombinationer, udløses bonusser eller ekstra handlinger man kan bruge.

En spillers tur
Når en spiller har tur, slås der først med alle seks terninger. En terning efter eget valg udvælges, dog men den hage, at alle terninger med en værdi under den valgte skal placeres på sølvfadet og er dermed ikke med i de næste kast. Spilleren slår igen, og en terning vælges. Efter sidste slag må de andre spillere vælge en af de resterende terninger hver, som de kan bruge til at udfylde et felt på deres plade. Herefter går turen videre.

Ekstra handlinger
I starten af runde 1, 2 og 3 får hver spiller en ekstra handling. Disse kan også opnås ved at udfylde visse felter på spillepladen. Den ene handling gør, at man må slå et slag om, hvis det ikke lige passer ind i planen. Den anden type handling giver mulighed for at bruge én ekstra terning, enten efter en anden spillers eller egen tur.
Spillet slutter efter 5 eller 6 runder (afhænger af spillerantal) og pointene gøres op. Spilleren med flest point har vundet.
Det der gør Clever til et af de bedste brætspil er klart, at man har mulighed for at tvinge modspilleren til at bruge en ikke-optimal terning. Spillet formår også at være spændende helt til de sidste point er talt op, da “rævene” bliver ganget med det flet med laveste point. Man kan altså lige pludselig få mange point, fordi man har et par ræve. Spillet er lige så let at lære som Yatzy.
The Mind
Har du telepatiske evner? Eller mener I at I kender hinanden rigtig godt? Så er The Mind spillet for jer! I spillet skal man arbejde sammen, uden at tale. Spillet er fremragende til at forbedre samarbejdet og øge kendskabet til hinanden mens man spiller.
I øjeblikket er The Mind nummer 37 på listen for festspil på BoardGameGeek. The Mind vandt juryens specialpris, ved Guldbrikken 2018.


I The Mind skal man som hold klare 12 runder, der bliver sværer og sværere. I hver runde skal spillerne sørge for at lægge deres kort med tal, fra 1 til 100, ned i rækkefølge. I runde 1 får hver spiller 1 kort, i runde 2, 2 kort osv.
Hvis der laves en fejl, stoppes spillet og holdet mister et af deres liv – men får lov at fortsætte til næste runde. Mister man alle liv, har man tabt spillet.
The Mind er et af de bedste brætspil, fordi det er super simpelt at gå i gang med, men meget svært at mestre. Spillet skaber nogle gode snakke om, hvorfor man gjorde som man gjorde, og dermed lærer man noget om hinanden.
Ticket to Ride: Europe
I Ticket To Ride skal man bygge togbaner, der forbinder byer på kortet. I sidste ende skal ens bane gå mellem byerne på de missionskort man har valgt. For at bygge en rute, skal man have togkort der tilsvarer en af ruterne på brættet.
Når en spiller har tur, må man gøre én af følgende ting:
- Trække 2 tilfældige togkort eller 2 kendte togvogne eller 1 lokomotiv
- Bygge en togrute eller en station
- Trække tre missionskort og vælge ét.


Særlige ruter
Nogle af ruterne er særlige ruter, der stiller ekstra krav til byggeren.
Ruterne med et eller flere lokomotiver, kræver togkort i en valgfri farve, men også at man skal bruge de antal lokomotiver der vises.
Til de grå ruter uden lokomotiver, skal der bruges kort i én farve. De tre øverste kort i bunken vendes og antallet af kort i samme farve (eller lokomotiver) skal betales ekstra af byggeren.
Når en spiller har under 3 togvogne tilbage, alle en tur mere før spillet er slut. Point fra klarede mission, placerede togvogne og bonusser regnes ud og vinderen er den med flest point.
Bedømmelse
Ticket to Ride er et af de bedste brætspil med en smule strategi, da det er nemt at lære, men samtidig komplekst nok, til at give mange gode spil. Spillet giver også mulighed for at spærre vejen for modspillerne, så man kan have interne kampe. I Ticket to Ride skal man altså lægge sig en strategi og håbe på den ikke bliver ødelagt af en modspiller, der placere et tog, lige der, hvor du skulle have haft det.
Pingback: 15 fantastiske brætspil til ferien - For par, familien og vennerne » Spilguru