Matador: De RIGTIGE regler

Matador

Matador er et af de klassiske gamle brætspil, der lige nu ligger i tusindevis af danske hjem. Ofte kan man dog komme i tvivl om, hvordan reglerne egentlig er. Hvor mange penge starter man med? Hvad sker der med bøder og andre straffe? Hvordan forgår det når man køber grunde? 

Vi har her samlet både de helt klassiske standardregler, samt nogle variationer der garanteret benyttes rundt omkring i de danske hjem. 

De grundlæggende standard-regler

Matadors grundlæggende regler, er relativt simple at lære og forstå. Spillet går i sin enkelthed ud på at blive spillets eneste “matador”, ved at være den rigeste spiller (og måske den eneste spiller der er tilbage i spillet). Undervejs skal der købes grunde, og senere huse og hoteller på disse, for at øge indtægten når andre spillere lander der. 

Opsætning af Matador

En spiller vælges som bank og hver spiller starter med 30.000 kr. Disse fordeler sig på følgende sedler: 
2 x 5000 kr. + 5 x 2000 kr. + 7 x 1000 kr. + 5 x 500 kr. + 4 x 100 kr. + 2 x 50 kr = 30.000 kr.

Hvor mange penge skal man have i matador?
Så mange penge skal man starte med i Matador. Samlet 30.000 kr.

Chancekortene (også kaldet “Prøv lykken”) blandes og lægges i en bunke midt på spillepladen. 

Spillerne starter på “START”-feltet og bevæger sig rundt på pladen ved at slå med to terninger. Når man lander på et felt, skal man gøre det der står på det:

 • Er det en grund eller en virksomhed, kan man købe den. Se Køb af grunde.
 • Er det et “Prøv lykken“-felt, trækkes et kort fra bunken og spilleren gør det kortet siger.
 • Er det feltet med “Indkomstskat” skal spilleren betale enten 4.000 kr. eller 10% af sine samlede værdier (penge, bygninger, grunde og virksomheder). Spilleren skal vælge metode inden værdierne optælles og betaler til banken. 
 • Parkerings-feltet er et fristed til næste tur. 
Kommer man forbi eller lander på start-feltet, modtager man 4.000 kr. (dog ikke hvis det er på vej i fængsel!) Slår man to ens, må man slå igen, efter feltet er blevet afviklet. Sker det tre gange i træk, skal man rykke direkte i fængsel!

Køb af grunde og virksomheder

Når man lander på en grund eller virksomhed, der ikke er ejet af nogen, kan man vælge at købe den til den pris der står på grunden. Man betaler til banken og får skødet. Hvis man ikke vil købe grunden, sættes den på auktion og sælges til højestbydende. 

Når en spiller ejer en grund eller virksomhed, kan der opkræves leje fra alle spillere der måtte lande der. Ejes alle grunde i samme farve, er det muligt at forhøje indtægten, ved at købe huse og hotel på felterne. For at bygge et hus, betales beløbet der står på skødet til banken. Der skal altid bygges jævnt, så man så vidt muligt har lige mange huse på hver grund. Et hotel kan først købes, når man har 4 huse på grunden i forvejen. Husene returneres til kassen, spilleren betaler og får et hotel. 
Er der ikke flere huse eller hoteller tilbage, kan de ikke købes. Vil flere spillere købe og har banken ikke nok til alle, sættes husene på auktion. 

Spillerne må godt handle indbyrdes, men ikke med grunde der allerede har huse på. Der kan heller ikke foretages lån eller pantsætning spillerne imellem. Det er også tilladt at handle med chancekort. 

Skøder i matador
Skøderne har al info.

Betaling af leje og pantsætning af grunde

Pantsætning i matador
Grunden til højre er pantsat

Når en spiller lander på en grund, der allerede ejes, skal der betales leje. Det er ejerens ansvar at opkræve lejen, inden næste spiller har kastet med terningerne. Lejen der skal betales står på skødet. Ejes alle grunde i samme farve, fordobles lejen på den enkelte grund. Hvis ejeren har bygget huse eller hotel på grunden stiger lejen til det der står på skødet. 

Mangler man penge, kan man sælge sine huse/hoteller til banken til halv pris. Man kan også pantsætte en eller flere grunde. Dog skal eventuelle huse først sælges tilbage til banken. Herefter kan skødet vendes, og spilleren modtager summen, der står på skødet. Der kan ikke opkræves leje af pantsatte grunde.
Ønsker spilleren at ophæve pantsætningen, betales pantsætningsprisen + 10% til banken.

Chancekort, bøder og fængsel

Når en spiller lander på et “Prøv lykken”-felt, trækkes et kort fra bunken, og spilleren gør hvad der står. Det kan være både gode, som gratis kontanter eller dårlige ting som bøder eller fængsling. Kortet kan også diktere, at man skal rykke direkte til visse grunde. 

Bøder betales direkte til banken og lægges ikke på parkering, som mange ellers tror.

Ender man i fængsel på den ene eller den anden måde, kan man ikke flytte sig rundt på spillepladen. Der kan heller ikke opkræves leje når man er i fængsel men man kan godt deltage i auktioner. For at komme ud af fængslet, kan man enten bruge et løsladelseskort, betale 1000 kr. eller forsøge at slå to ens terninger. Sker dette, rykker man straks det antal øjne man har slået og får et ekstra slag. Lykkedes det ikke at slå to ens på tredje forsøg, SKAL man betale 1000 kr. og flytte det øjnene viser. 

Chancekort i matador
"Prøv lykken"-kortene kan både være gode og dårlige.

Spillets afslutning - Hvem er matador?

Efterhånden som spillet skrider frem, bliver nogle spillere fattigere, mens andre bliver rigere. Når en spiller skylder mere end han ejer, går han fallit og er ude af spillet. Alt af værdi tilgår kreditor (efter huse og hoteller er solgt) som enten kan være en anden spiller eller banken. Hvis banken modtager grunde, sættes de straks på auktion, så de resterende spillere kan byde på dem. 

Den sidste spiller der er tilbage, kan kåres som Matador! I praksis kommer man dog sjældent så langt, da man typisk kan se en vinder, før det sker. 

Variationer og husregler til Matador

Nu når vi har de grundlæggende regler på plads, kan vi snakke lidt om variationer og hjemmestrikkede regler. 

Hurtigt spil

Den hurtigste måde at spille på, er ved at blande alle skøderne og dele dem ud mellem spillerne fra starten. Dermed skal man ikke vente på at grundene bliver købt og spillerne kan gå i gang med at handle indbyrdes fra starten.

Hurtigt spil 2

Matadorspillet kan gøres lidt hurtigere, ved at man fra starten modtager og betaler for to tilfældige skøder. Spillerne aftaler hvor længe de vil spille, og når tiden er gået, har spilleren med den største formue vundet!

Variationer til grundreglerne

Her har vi samlet nogle af de enkeltstående regler, der også benyttes i de danske hjem.

 •  Man må ikke købe grunde, før man har været rundt på brættet en gang.
 • Penge fra bøder og lign. lægges på parkeringsfeltet. Lander en spiller her, får han alle pengene. Man kan evt. starte med at lægge 5000 kr.
 • Når man lander på en jernbane/rederi ejet af en spiller, kan man frit rejse til et andet rederi der også er ejet af en spiller. Man får dog ikke penge for at komme over start.
 • Tilføj en ekstra spiller, der går en gang pr. runde. Hvis en spiller lander samme sted som tyven, mister man 4.000 kr.

Vi håber du kan bruge nogle af reglerne til noget. 
Har du en fed variant af Matador? Skriv den i kommentarfeltet, så kommer den med i artikelen!

 

Vil du gerne vide hvordan du vinder? Se guiden fra Berlingske her.

18 kommentarer til “Matador: De RIGTIGE regler”

 1. Matador legatet: er det værdien af pantsætning af ens grunde eller er det den værdi de er indkøbt til, der regnes med?

 2. Hej
  Vil du skrive, hvad feltet med:
  “En grøn og en rød pil og to lykke kort”
  Og prøv lykke kortene
  “? Og et lykkeligt” (få et kort, men af banken eller medspilleren)
  Tak
  Bh Caroline

 3. Hej min mand mener han må købe huse og så et hotel problemet er bare at han kun køber de 4 huse men de står aldrig på grunden og så et hotel som han stiller på den. Altså de 4 huse har aldrig stået der men han har betalt for dem sammen med hotellet er det tilladt. Vh Louise

 4. Hejsa
  Min kæreste og jeg spiller matador og vi forstår ikke helt lykkekortet omkring matador legatet for værdigt trængende.

 5. Hej. Gælder stigningen i ejendomsskatter på “prøv lykken” kortet for alle spillere ? I den virkelige verden er der jo ingen der slipper for skatter !

  Lasse

 6. Hejsa, min mand køber grunde, hvilket er fint. Men, hvis han ikke har penge nok til at købe nye grunde for, så pantsætter har tidligere købte grunde og bruger, de penge han får, til at købe de nye grunde for. Er det tilladt?

  1. Ja, det er tilladt at pantsætte for at bruge pengene et andet sted.
   Bare husk, at det koster 10% i rente at få grundene aktive igen.

 7. hej
  man står på Rådhuspladsen og slår et antal øjne, bringer en frem til et prøv lykken felt. Prøv lykken siger gå i fængsel…
  Spørgsmålet er nu. Mister man de 4000 kr. over start. ???

  1. Hej Lars.

   Tak for din kommentar. Da du passere start på sædvanlig vis, skal du selvfølgelig have bonussen for at komme over start. Der er altså kun fra “Prøv løkken”-feltet og til fængslet det gælder.

   God spillelyst!
   Tobias

 8. Matador-hjælp!!
  Jeg sidder med en oversættelse og en oversætter, og er kommet i knibe! Jeg har brug for info om spillet Matador. Det drejer sig om de såkaldte ”Prøv lykken” kort.
  Vi leder efter et kort, hvor der står man skal sidde en omgang over.
  Findes dette kort og hvilken forklaring medfølger? (”Du skal på hospitalet”, ”Du skal besøge din syge oldemor” eller sådan noget. Det er IKKE fængselskortet, jeg leder efter)

  Tusind tak på forhånd!
  Sara

  1. Hej Sara.

   Beklager jeg ikke har fået svaret tidligere. Du har måske allerede fundet en løsning?
   Jeg har desværre ikke fået kigget i spillet om der står noget, men mener, at der i de gamle spil, måske stod “Din vogn er brudt sammen. Vent en omgang.”

   God dag,
   Tobias

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

film semi antarvasna videos jav uncensoredaunty sex www.asianbitcheshd.com megan on top.site ganhando leitinho na cam.

baseofporn.com cute l0ngshad0w. https://www.opoptube.com
Scroll til toppen